5 acties die je vandaag nog kan ondernemen om moeilijke vacatures ingevuld te krijgen

Gepost op
28 januari 2022

Je bent op zoek naar nieuwe werknemers, maar je vindt ze niet, lastig is dat! Het wordt voor bedrijven alsmaar moeilijker om openstaande vacatures te vullen, laat staan de moeilijke. Wij geven je graag 5 acties mee om deze toch ingevuld te krijgen!

1. Zet sociale media in

Sociale media is de dag van vandaag onmisbaar, zowel voor bedrijven als individu’s. Gemiddeld is de Vlaming actief op minstens vier sociale mediaplatformen en/of chatplatformen, dat is niet niks natuurlijk. Daarom is het belangrijk om bij de zoektocht naar nieuwe werknemers hierop in te zetten.

Social media

Begin bij het begin natuurlijk. Zet je al actief in op sociale media en heb je veel volgers? Perfect! De geplaatste vacature zal de nodige likes krijgen en misschien ook gedeeld worden. Hierdoor bereik je mensen die je bedrijf misschien nog niet kennen. Dat organische bereik zal dus zeker een boost krijgen. Heb je nog niet veel volgers? No problemo! Maak een campagne van de vacature en target deze naar de gewenste doelgroep. Dit gaat je natuurlijk wat geld kosten, maar je vergroot de kans op succes. Deze strategie is ook toepasbaar voor bedrijven die wel al veel volgers hebben. Zet je nog niet actief in op sociale media? Het is nooit te laat! Zorg ervoor dat je zeker aanwezig bent op Facebook en LinkedIn.

Good to know

Actief inzetten op sociale media wil ook zeggen dat je genoeg content moet posten op je verschillende kanalen. Als je vacatures gaat promoten en mensen zien dat jouw sociale mediakanalen niet up-to-date zijn, haken ze gewoon af. Plaats dus regelmatig content die uitstraalt hoe het is om in jouw bedrijf te werken.

2. Retargeting is the key

Je hebt dan zo hard je best gedaan om via sociale media je vacature te promoten, maar toch blijft die vacature nog steeds open staan. Hoe komt dat? Mensen gaan vaak pas over tot solliciteren wanneer ze enkele contactmomenten hebben gehad met jouw bedrijf, anders vergeten ze je gewoon.

Het kan zijn dat iemand ‘s ochtends aan de ontbijttafel zit en jouw vacature op sociale media ziet. Hij bekijkt het en is het daarna misschien vergeten. Of iemand is actief op zoek naar een  job, ziet je vacature, bekijkt dit op jouw website en klikt het weg om nog te kijken naar andere vacatures. Etcetera, etcetera.

Retargeting

Kortom mensen vergeten je vacature vaak, niet omdat ze het niet interessant vinden, gewoon omdat ze het vergeten door andere zaken die ertussen komen. Retargeting to the rescue dus! Hierbij ga je mensen die de vacature op je website bekeken hebben terug benaderen met content die ze overtuigt om nu wél de stap te nemen om te solliciteren.

Door ingestelde cookies en pixels op de website kan je mensen o.a. via Google en sociale media terug benaderen met de geschikte campagne.

3. Schakel je medewerkers in

De meeste bedrijven zetten gewoon in op sociale media en denken dat de klus geklaard is. Niet dus! In de zoektocht naar mogelijke kandidaten die de openstaande vacatures kunnen invullen, spelen de huidige medewerkers een hele belangrijke rol.

Vraag hen om de openstaande vacatures te delen via hun sociale mediakanalen. Op die manier bereik je zonder mediabudget misschien wel dé persoon naar wie je op zoek bent.

Even een snelle rekenoefening: 15 medewerkers delen de vacature die elk gemiddeld 500 connecties hebben, dan bereik je (in theorie) 7.500 mensen en dat zonder marketingbudget. De moeite? Zeker wel!

Zien je medewerkers dit niet zitten of doen ze hier niet actief aan mee? Geen probleem! Vraag hen om zelf geschikte kandidaten voor te stellen en beloon hen hiervoor. Dat kan simpelweg door een bioscoopticket per geleverde kandidaat, misschien wel een weekendje weg of een extra bonus wanneer de kandidaat een contract krijgt.

4. Maak een werken-bij-website

Een wat? Voordat potentiële werknemers solliciteren, zoeken ze informatie over je bedrijf op. Ze willen namelijk weten bij wie ze terecht zullen komen en/of dit past bij hen. Met een werken-bij-website kan je perfect communiceren over jouw bedrijf en duidelijk maken wat potentiële medewerkers kunnen verwachten als ze bij jou komen werken. De bedoeling is eigenlijk dat je jezelf op een heel subtiele manier verkoopt en zo mensen overtuigd om te solliciteren.

Maar wat plaats je in godsnaam op een werken-bij-website? Het moet er vanaf spatten waarom je bedrijf zo fantastisch is om voor te werken.

De potentiële medewerkers moeten zich aangesproken voelen en het gevoel krijgen van ‘Dit is het!’. Laat ook huidige werknemers aan het woord a.d.h.v. een video. Zij zijn namelijk oh zo belangrijk om andere mensen te overtuigen. Vergeet ze dus zeker niet!

Tip: je hoeft hier niet persé een volledig nieuwe website voor te maken. Een one-pager op je huidige website is genoeg 😉

5. Al met een projectsourcing kantoor gebabbeld?

Met de handen in het haar omdat er teveel werk is? Neem gewoon contact op met een projectsourcing kantoor. Dit zijn bedrijven die gemotiveerde, getrainde en betrokken medewerkers in specifieke domeinen en specialisaties hebben klaarstaan om in te springen wanneer je in jouw organisatie handen tekort komt.

Projectsourcing is kosteneffectief, je betaalt aan het einde van de maand de factuur met alleen de gepresteerde uren. Simpel en duidelijk. Daarnaast is het een flexibele oplossing om jouw bedrijf te voorzien van gespecialiseerd personeel en kan jij je verder focussen op de kerntaken van je onderneming. Leuk toch?

Graag meer weten over projectsourcing? Neem dan zeker contact met ons op!

Andere verhalen die je mogelijk leuk vindt

Waarom solliciteren op het einde van het jaar wel een slimme zet is

Wist je dat het einde van het jaar wel degelijk een goede periode is om te gaan solliciteren? Ontdek hier waarom.

Bonache, de oorsprong

Waar komt de naam Bonache eigenlijk vandaan? Een vraag die vele sollicitanten ons stellen!

Bonache als onderdeel van de Solvint Group

Na een succesvolle carrière als CEO van Bonache, geeft Dirk Verbeeck, die Bonache groot maakte, de fakkel door aan sectorgenoot Solvint.

Op zoek naar een werkgever waar betrokkenheid centraal staat?

Ontdek onze vacatures
x
Bonache
Antwoordt meestal binnen een paar uur
Customer Care Team
Hi! Kan ik je ergens mee helpen?
Start Whatsapp Chat
Contacteer of solliciteer via Whatsapp