Vorig jaar stapten we in het VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen) charter. Dit om duurzaam ondernemen nog meer in ons DNA te verankeren én om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
Jaarlijks stellen we nu een actieplan op met minstens 10 actiepunten om zo werk te maken van een bedrijfsvoering die inzet op Bonache zelf, maar ook ruimer op ‘mens’ en ‘milieu’.
Het belang van de gelijkwaardigheid in functie van duurzaamheid ligt bij ons steeds in de bovenste schuif. Het gelijkwaardig behandelen van al onze professionals vertaalt zich in langdurige, gezonde samenwerkingen.
We kijken bij dat gelijkwaardig ondernemen naar het gelijkwaardig behandelen én kansen geven aan verschillende leeftijdsgroepen, werknemers met een verschillend diplomaniveau, werknemers met een andere etnische achtergrond.
What’s in it for you?
Werknemers die gelijkwaardig behandeld worden en werken bij een werkgever die inzet op ‘de mens’, zijn gelukkiger.
Gelukkige werknemers zorgen voor een hoge retentie.
Door die hoge retentie kunnen we zorgvuldig inzetten op aanscherpen of aanleren van competenties zodat onze professionals zo performant mogelijk zijn.
Jij als opdrachtgever plukt de vruchten van onze bedrijfsvoering.
What do we do?
Duurzaamheid is soms een zwevend begrip, maar bij Bonache vertalen we dit naar concrete acties.
Een voorbeeld hiervan is onze Code Of Conduct. We maakten dit document met guidelines op voor onze medewerkers. Deze regels vormen richtlijnen voor op de werkplek of het kantoor, maar ook daarbuiten. Met deze gedragscode zorgen we voor een prettige en veilige werkomgeving met duidelijke regels.
Interne kennisdeling en het borgen van aanwezige kennis. We zorgen voor een verspreiding van aanwezige kennis en kunde van onze medewerkers. Dit door opleidingen of lerende netwerken te organiseren waarin kennis gedeeld wordt en cases besproken worden.
Onze eigen, opgeleide en omgeschoolde professionals zijn een antwoord op moeilijk in te vullen vacatures.
De elektrificatie van ons wagenpark vindt eveneens zijn plaats in ons duurzaamheidsplan. Onze eerste full electric vehicles zijn besteld dus onze weg naar een groener wagenpark en zo een groenere wereld is ingezet. Een extra moeilijkheid hierin is het beperkte rijbereik van de wagens en het feit dat er een beperkt aantal laadpalen is.
Een laatste voorbeeld is het recht op deconnectie. Dit in navolging van de wet van 3 oktober 2022 die het recht voorziet van de werknemer om zich buiten de werkuren niet te connecteren d.m.v. professionele digitale hulpmiddelen. Bij Bonache maakten we hierrond een policy op waarin opgenomen staat dat iedereen het recht heeft om, buiten de werkuren en rekening houdend met shiften, OFFLINE te zijn. Dit om te zorgen voor een betere work-life balance, meer veerkracht en een lager risico op uitval door bvb. burn-out.
Ready, set, go!
Belangrijk te weten is dat duurzaam ondernemen nooit ‘klaar’ is. Het is geen checklist waarna je kan besluiten dat je voor altijd goed bezig bent. Het is een dynamisch gegeven waardoor we ons constant bewust moeten zijn dat we moeten hernieuwen, vernieuwen en aandacht blijven schenken aan deze thema’s. Dit doen we dan ook graag samen met u aangezien onze medewerkers op uw werkvloer aan de slag zijn.
Heb je vragen of wil je graag meer weten over ons duurzaam beleid? Contacteer ons snel via WhatsApp, vraag@bonache.be of op het nummer 03 248 39 19.