Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Gepost op
7 april 2022

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk‘ (World Day for Safety and Health at Work). Deze dag focust zich op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Wat een inleiding 😊

We horen het overal, veiligheid en welzijn is belangrijk. BLABLABLA

Onze missie: een geslaagd project en betrokken collega’s die hun job kwalitatief, veilig en met plezier uitoefenen. Dat zijn onze doelstellingen en onze resultaten!

Hoe kan iedereen hieraan bijdragen?

Vandaag werken we van overal en op elk moment! We werken in nieuwe, soms vertrouwde en soms onbekende omstandigheden. Toch zou geen enkele opdracht of omgeving je veiligheid, gezondheid of welzijn in de weg mogen staan.

Een gebrek aan veiligheid op de werkplek heeft namelijk grote gevolgen op werknemers en hun gezinnen. Zowel economisch, fysiek als emotioneel kunnen zij eronder lijden. Daarnaast heeft het eveneens een impact op de onderneming en de productiviteit.

Genoeg redenen om betrokken te zijn bij jouw dagelijkse veiligheid en welzijn?

Ondertussen hebben we de informatiestromen over ergonomie, thuiswerk, handhygiëne en de te treffen maatregelen reeds verwerkt en gaan we stilaan teug naar het ‘nieuwe’ normaal.

Dat nieuwe normaal kan in positieve zin bijdragen aan het welzijn en de balans van onze medewerkers. Een uitdagende job waar je jouw creativiteit in kwijt kan. Een functie waar je voldoening uit haalt en dit in een toffe omgeving, dat is al een goed begin. Daarnaast moet het in veilige en gezonde omstandigheden kunnen. Toch gaan we nog een stapje verder. Bij Bonache geloven we erin dat je met een goede balans tussen werk en privé een nog groter tevredenheidsgevoel bereikt. Zaken zoals flexibele uren, de mogelijkheid tot thuiswerk dragen hier zeker toe bij. Ook geloven we erin dat een goede begeleiding en coaching, alsook de kans tot persoonlijke ontwikkeling en groei de ultieme factor tot werkgeluk zijn.

Dat werkgeluk is een belangrijk element als we het over veiligheid willen hebben. Want dit jaar is thema stress op het werk. Of liever: het voorkomen, beheersen en herstellen van overmatige werkstress.
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Kinkt logisch, maar blijkt toch moeilijker dan gedacht.

Met deze 4 tips willen we elke organisatie op weg helpen om stress op de werkvloer te bannen.

1.Maak stress op de werkvloer bespreekbaar.

Om dit thema aan te kunnen pakken, moet de organisatie hiervoor een draagvlak creëren. Dat start héél simpel met erkenning. Overtuig iedereen binnen je organisatie van het belang ervan. Maak stress bespreekbaar. Zorg dat het management, de leidinggevenden en de medewerkers het topic omarmen.

2. Analyseer

Breng wat bespreekbaar wordt gemaakt in kaart. Onderzoek welke mate van stress er vandaag gemeten wordt. Verzamel cijfers en feiten. Bevraag je medewerkers hierover.

Breng de oorzaken in kaart. Focus niet op individuele gevallen, maar bekijk het geheel. Alleen op di manier kan structurele maatregelen implementeren.

3. Plan van aanpak

Koppel de resultaten van de bevraging (punt 2) terug. Stel een plan van aanpak op. Communiceer klaar en duidelijk. Wees open en transparant wie welke rol in dit plan opneemt. Houd het topic levendig en bespreekbaar.

4. Evalueer

Hebben de ingevoerde maatregelen het gewenste effect? Waarom wel, waarom niet?

Moet het plan bijgestuurd worden?

Wil je graag eens sparren over een gezondheidsbeleid in je firma of ben je op zoek naar zo’n gezonde werknemer om je bedrijf (tijdelijk) te vervoegen? Contacteer ons dan zeker via vraag@bonache.be zodat we de koppen eens bij elkaar kunnen steken!

Bron: Attentia

Andere verhalen die je mogelijk leuk vindt

World Cleanup Day - 17/09/2022

Opruimen met een missie! De hele wereld mobiliseert zich die dag voor de netheid van onze planeet. Doe jij ook mee?

X² Award - Laat het stemmen beginnen

Stem jij ons mee naar de overwinning?

Bonache's Jobdag 20 oktober 2022

Bonache zoekt Bonacho! Start jouw zoektocht naar nieuw werk met een kop koffie bij ons op kantoor.

Op zoek naar een werkgever waar betrokkenheid centraal staat?

Ontdek onze vacatures

x
Ondernemingsnummer: 0866 870 786
Disclaimer      Privacybeleid      Cookiebeleid      Cookievoorkeuren aanpassen
met liefde gemaakt door Mast