Digital detox - 7 tips!

Gepost op
23 juli 2021

Digitale detox

Medewerkers vragen me vaak naar opleidingen rond timemanagement of manieren om efficiënter te werken. Als ik dan doorvraag, komen we vaak tot de conclusie dat er dagelijks gewoon veel tijd verloren gaat. Tijd die besteed wordt aan getreuzel en niet prioritaire zaken.

Dikwijls verliezen we onze focus door afleiding. WhatsApp berichtjes, facebookmeldingen, mails,… het gaat de hele dag maar door. Dit was voor mij de trigger om hier eens bij stil te staan, want ook voor mij gelden deze digitale prikkels.

Tijd voor een DIGTAL DETOX!

Hoe pak je dat nu precies aan?

First things first. Wat is dat nu zo een digital detox? Wel, het is eenvoudig te omschrijven als ‘vrijwillig afstand nemen van je digitale toestellen zoals smartphone, laptop, tablet en andere devices, alsook internet, sociale media en games.’ Uiteraard kan je deze zaken nog gebruiken voor werk gerelateerde doeleinden. Alleen zal de tijd die je eraan besteedt wel aanzienlijk verminderen.

Het klinkt misschien allemaal nog vaag of misschien zelf gemakkelijk. Weet dat tot deze tijd ook de schermen van chatfuncties, WhatsApp, Instagram en het bekijken van YouTube filmpjes en Netflix behoord. Ja ja, we spenderen aanzienlijk wat uren in de digitale wereld.

Ter voorbereiding op mijn eigen digital detox deed ik wat opzoekwerk en kwam ik toch tot schokkende vaststellingen. Ik zal jullie de cijfers besparen. Maar wisten jullie dat vele jongeren constant op social media zitten uit schrik om dingen te missen? Daar bestaat zelfs een term voor: FOMO (Fear of Missing Out). Het is een onstuitbare drang om de smartphone te checken op updates en notificaties, kwestie van geen nieuwtjes te missen.

Wat heb ik zelf geprobeerd om mijn smartphone gebruik te verminderen?
Ik deel mijn 7 tips met jullie.

  • 1. Awareness

Hoeveel uren per dag spendeer je op je smartphone? Je kan wekelijks een overzicht van je schermtijd weergeven. Indien gewenst kan je jezelf een maximale schermtijd toekennen, zo krijg je een waarschuwing wanneer je teveel tijd aan Instagram of zo besteed. Een echte eyeopener!

  • 2. Do not disturb, please

Indien je echt lef hebt schakel de vliegtuigmodus van je gsm dan in. Deze werkt bijzonder efficiënt voor een digital detox. Als je smartphone geen pingetjes of ringetjes produceert, zal hij minder aandacht trekken.
Lukt het werk gerelateerd niet om hem uit te schakelen? Kies dan voor de light versie: schakel de meldingen van je favoriete apps uit.

  • 3. Delete

Voor de echte daredevils die hun smartphone gebruik drastisch willen terugschroeven. Je kan de apps waar je dagelijks te veel tijd aan spendeert verwijderen van je smartphone. Weg met Facebook, alsook die verslavende spelletjes die uren tijd verkwisten.

  • 4. Out of reach

Ja ja, je smartphone is vast ook je wekker. Hij ligt vlak naast je in bed of hooguit op het nachtkastje op te laden. Het gevolg: nog een laatste online check voor je gaat slapen en wellicht heb je ook de reflex om bij het ontwaken de notificaties te bekijken die je tijdens de nacht hebt ontvangen?
Noch de beste manier om de dag te eindigen, noch te beginnen.
Zoek een ouderwetse wekker en laat je gsm in de woonkamer liggen. Je zal merken dat je eens zo goed slaapt en helemaal tot rust kan komen.

  • 5. Sharing is caring

Zoek een vriend(in) die meedoet met je digital detox. Met een buddy erbij, heb je steun tijdens moeilijke momenten en tevens een extra motivatie.
Met twee ben je nooit alleen 😊

  • 6. Discover

Als je digital detox een succes is, zorgt het wellicht voor extra vrije tijd. Ideaal voor een nieuwe hobby of uitgestelde activiteiten. Vul de vrijgekomen tijd ook effectief in met leuke activiteiten.
Geen inspiratie? Sporten, daten, friends & family-time, of lees dat boek dat al zo lang op de boekenplank staat.

  • 7. Call to action

Ik hield deze tip tot het einde. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om een extra app te gebruiken in tijden van digital detox. Dat kan. Toch zijn er tal van apps die je net kunnen helpen om de dagelijkse tijd op je smartphone te verminderen. Sommigen daarvan werken met een beloningsysteem. Hoe minder je je smartphone vastpakt, hoe meer punten je verdient. Een goede motivator, niet?

Ik vond er verschillende: Freedome, Space, App detox, Moment, App block, Forest.
Zelf heb ik ze niet geprobeerd. Wel installeerde ik Medidation moments (in vliegtuigmodus) waarbij ik elke dag afsluit met 10 minuten relaxatie. Het geeft me rust na een drukke dag of een goed gevoel om de dag af te sluiten en zorgt ervoor dat ik makkelijk kan inslapen.

Genoeg tips om het te proberen? Ga je voor de cold turkey of gestaagd afbouwen? Alleen al het bewustzijn van je dagelijkse digitale gebruik, zal al iets bijbrengen. Ik ben benieuwd hoe jij al die extra vrijgekomen tijd gaat invullen. Laat het ons zeker weten!

Andere verhalen die je mogelijk leuk vindt

World Cleanup Day - 17/09/2022

Opruimen met een missie! De hele wereld mobiliseert zich die dag voor de netheid van onze planeet. Doe jij ook mee?

X² Award - Laat het stemmen beginnen

Stem jij ons mee naar de overwinning?

Bonache's Jobdag 20 oktober 2022

Bonache zoekt Bonacho! Start jouw zoektocht naar nieuw werk met een kop koffie bij ons op kantoor.

Op zoek naar een werkgever waar betrokkenheid centraal staat?

Ontdek onze vacatures

x
Ondernemingsnummer: 0866 870 786
Disclaimer      Privacybeleid      Cookiebeleid      Cookievoorkeuren aanpassen
met liefde gemaakt door Mast