5 grote voordelen van Projectsourcing

Gepost op
16 juni 2021

Is projectsourcing een goede oplossing voor jouw onderneming?

5 grote voordelen van Projectsourcing, ook wel Outsourcing genoemd

 • Is projectsourcing een goede oplossing voor jouw onderneming?
 • Waarom draagt projectsourcing een stigma?
 • De 5 voordelen van projectsourcing


Is projectsourcing een goede oplossing voor jouw onderneming?

Projectsourcing of uitbesteding is een begrip dat iedereen kent, maar niet iedereen kan uitleggen wat het nu juist inhoudt. Mensen die er concrete ervaringen mee hebben, zijn vaak fan van het concept. Diegene die het nog niet van dichtbij hebben ervaren, zijn vaak kritisch. Het is dan ook een uitdaging mensen te overtuigen dat projectsourcing wel degelijk een krachtige oplossing is voor hun bedrijf of organisatie in volle groei. Nog erg vaak heeft het begrip projectsourcing een negatieve bijklank. Waarom is dit? En vooral, is dit terecht?


Waarom draagt projectsourcing een stigma?

De reden waarom mensen vaak een nogal kritische houding aannemen rond het begrip projectsourcing, is te verklaren op verschillende niveaus:

 • Om te beginnen wordt projectsourcing vaak onterecht gelinkt aan het afnemen van jobs of het verschuiven van volledige afdelingen naar het buitenland.
 • Men staat vaak eerder negatief tegenover iets wat men niet kent. Vandaar dat projectsourcing vooral een meer negatieve bijklank heeft in netwerken waar niet aan uitbesteding wordt gedaan.
 • Mensen denken vaak dat iemand in loondienst trouwer is aan de onderneming en meer voeling heeft met de materie.

De eerste twee punten zijn voornamelijk perceptie. Projectsourcing betekent niet dat er goedkopere werkkrachten gezocht worden in een land met lagere loonlasten. Het laatste punt is meer een persoonlijk gevoel. Goede mensen in loondienst zijn cruciaal voor je onderneming, maar dat wil niet zeggen dat gebruikmaken van kwalitatieve uitbesteding daarnaast geen goede optie kan zijn.

Projectsourcing in combinatie met vaste krachten kan leiden tot een unieke uitwisseling van kennis, ervaring en inzichten.

De voordelen van projectsourcing

Projectsourcing is in het begin altijd een beetje spannend. Je geeft je vertrouwen aan een partner, terwijl je nog maar aan het begin staat van een samenwerking. Toch zal je al snel zien dat, met de juiste partner, deze manier van werken enorm veel voordelen kan opleveren:

 • 1. Projectsourcing is kosteneffectief

Veel mensen denken nog steeds dat iemand die, bijvoorbeeld, fulltime voor jouw onderneming werkt op basis van een projectsourcing overeenkomst meer kost dan een gemiddelde werknemer. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Zie het eerder als het kunnen inzetten van de juiste middelen om de vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Daarnaast is het financiële aspect een stuk eenvoudiger: De persoon in kwestie werkt een afgesproken aantal uur per week voor jouw onderneming en in ruil betaal je aan het eind van de maand de factuur met alleen de gepresteerde uren. Simpel en duidelijk. Bij een werknemer in loondienst komt hier natuurlijk veel meer bij kijken, denk maar aan heel wat administratie, belastingen, ziektedagen, extralegale voordelen, dertiende maand, vakantiegeld, noem maar op.

 • 2. Je haalt expertise en ervaring binnen

Natuurlijk zijn er posities en functies waar je mensen met minder ervaring kan laten openbloeien tot trouwe werkkrachten met elk jaar steeds meer kennis. Toch wil je op sommige posities die expertise, kennis en ervaring meteen. Projectsourcing is dan ook de manier om de juiste mensen binnen te halen voor de juiste positie. Mensen met een lijst aan referenties en een rugzak aan ervaring, die vaak in loondienst erg kostelijk zijn, kunnen via projectsourcing toch dezelfde input hebben in jouw organisatie.

 • 3. Projectsourcing is een flexibele oplossing

2020, een jaar waarbij iedereen besefte dat je als ondernemer soms voor onverwachte veranderingen staat. Niemand had een jaar geleden kunnen voorspellen dat de markt nu zo anders zou zijn. Sommigen hebben, met pijn in het hart, enkele van hun goede mensen moeten laten gaan. Anderzijds zien we ook dat dit zorgt voor nieuwe trends. Meer en meer werknemers gaan niet meer terug naar hun oude functie, maar worden zelfstandig. Voor ondernemingen wordt het dan weer interessant om enkele van deze posities in te vullen via projectsourcing, om op die manier beter voorbereid te zijn op de volgende grote verandering.

Door alle randactiviteiten weg te nemen en te focussen op het takenpakket kan je een snellere, aangenamere en efficiëntere groei garanderen.

 • 4. Ondersteuning en begeleiding

De projectsourcing-partner zorgt voor continue begeleiding, coaching en ontwikkeling van de externe medewerkers, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Door deze regelmatige begeleiding wordt de continuïteit in de opdrachten gewaarborgd en worden de skills van de medewerkers verder ontwikkeld op maat van de onderneming en het project.

 • 5. Focus op de kerntaken

Tenslotte is projectsourcing een manier om de focus te behouden op de inhoud en wat belangrijk is voor jouw onderneming. Door alle randactiviteiten weg te nemen en te focussen op de corebusiness kan je een snellere, aangenamere en efficiëntere groei garanderen. Mensen die via uitbesteding voor je werken, doen hun job en aan het einde van de maand betaal je de factuur. Verder vallen ze niet onder jouw onderneming. Uiteraard zijn deze mensen wel betrokken en loyaal, maar administratief gezien zorgen ze voor een stuk minder ‘busy-work’.

Samen kijken wat onze experten voor jouw onderneming kunnen betekenen? Ontdek hier onze diensten en neem contact op.

Bronvermelding: Pitch Perfect

Andere verhalen die je mogelijk leuk vindt

Wij zoeken Young Potentials / Professionals!

Net klaar met je studies en op zoek naar werk? Schrijf je in voor ons online event op 4 juli en leer Bonache en haar mogelijkheden binnen supply chain zo beter kennen!

Het GROW-traject, wat is dat nu juist?

Het GROW-traject biedt een interessante verruiming en verbreding van reeds aanwezige kennis met een focus op de ontwikkeling van het persoonlijk leiderschap.

Bonache zet in op jong geweld

Bonache gaat in 2023 inzetten op jong geweld! De jonge generatie staat te springen om nieuwe dingen te leren en zijn gekend voor hun flexibiliteit.

Op zoek naar een werkgever waar betrokkenheid centraal staat?

Ontdek onze vacatures
x
Ondernemingsnummer: 0866 870 786
Disclaimer      Privacybeleid      Cookiebeleid      Klachten     Cookievoorkeuren aanpassen
met liefde gemaakt door Mast
Bonache
Antwoordt meestal binnen een paar uur
Customer Care Team
Hi! Kan ik je ergens mee helpen?
Start Whatsapp Chat
Contacteer of solliciteer via Whatsapp